Welcome to Our Website

Çok mu terliyorsunuz ? Muhtemelen bu içeceği her gün içiyorsunuz

Günlük diyetiniz kahve, siyah ve yeşil çayın yanı sıra mate, şekerli gazlı içecekler, enerji içecekleri ve kakaoyu içeriyorsa, yüksek dozda kafeinden kaçınmanın hiçbir yolu yoktur.

Bu doğal kimyasal bileşiğin hafif tipte bir uyarıcı olduğu kabul edilir ve aynı derecede bağımlılık yapıcı olması nedeniyle kısmen yasa dışı maddelere güçlü bir benzerlik gösterir. Ancak bu alkaloitin yapısına bakıldığında bu gerçek hiç de şaşırtıcı değil çünkü esasen merkezi sinir sisteminin çalışmasını hızlandıran bir uyarıcıdır. Kafein, merkezi sinir sistemindeki birçok süreci uyarır ve spesifik yeteneklerinden birinin vücut termojenezindeki artış olduğu düşünülmektedir. Bu sana ne anlatıyor? Aşırı terleme.

Gerçek şu ki, termoregülasyon, ısı üretimi ve uzaklaştırma işlemlerinin düzenlenmesinden oluşan sabit bir vücut sıcaklığının korunması sürecidir. Kafein vücutta aşırı ısı üretimine neden olduğundan sıcaklık, fizyolojik süreçleri düzenleyen ve doğal bir termostat görevi gören hipotalamusta işaretlenen doğal ayar noktasını aşmaya başlar. Beynin bu kısmı vücudu çok sıcak olduğu konusunda uyarmaya başlar ve sempatik sinir sistemini harekete geçirir, bu da terleme, kan damarlarının genişlemesi gibi fizyolojik değişiklikleri tetikler.

Bu hikaye özellikle hiperhidroz (aşırı terleme, vücudun doğal ısı düzenleyici ihtiyaçlarını aşan terleme ile karakterize edilen bir durum) teşhisi konmuş kişiler için tehlikelidir. Bu durumda, kişi zaten aşırı terlemeden muzdariptir ve kafein durumu daha da kötüleştirir.

Kafeinin diğer dezavantajlarından bahsetmişken, büyük dozlarda aşırı heyecana, şiddetli kaygıya, kontrol edilemeyen titremelere, hızlı kalp atışına ve kan basıncında artışa neden olabileceğini belirtmekte fayda var. Ayrıca kafein içeren içeceklerin düzenli tüketiminin emilimi engellediği ve kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi önemli elementleri vücuttan uzaklaştırdığı kanısındayız.

Ancak kafeini artıları olmadan bırakmak haksızlık olur ve bunlar az değildir:

– Gastrointestinal sistemin uyarılmasına yardımcı olur

– Yorgunluğu azaltır

– Konsantrasyonu artırır

– Zihinsel ve fiziksel aktiviteyi uyandırır

– Dayanıklılığı ve ruh halini artırır.

Ancak kafein içeren içeceklere (özellikle sıcak mevsimde) kendinizi kaptırmamalısınız. İzin verilen maksimum kafein alımı seviyesi günde 150 mg’dır, bu da kabaca günde 1-2 fincan kahveye eşdeğerdir. Genel sağlığınızı, yorgunluğunuzu ve uyku kalitenizi takip etmeyi unutmayın. Yaşam kalitesinde bir başarısızlık veya bozulma fark ederseniz, bir süreliğine kafeinli içeceklerden vazgeçmek ve bitkisel çaylara (mate hariç), rooibos, keçiboynuzu, hindiba veya herhangi bir meyve ve çilek içeren suya ağırlık vermek mantıklı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir