Dolar sahipleri ters köşe oldu! Merkez Bankası’nın 6 gün sonra açıklayacağı karar ortaya çıktı…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son yıllarda yürüttüğü hatalı para politikaları sonucunda Türkiye’de baş gösteren derin bir yoksulluk ve yüksek enflasyon ortamı, ekonomi modelinde köklü bir değişiklik yapılmasını zorunlu hale getirdi.

6 GÜN SONRA ALINACAK FAİZ KARARI ORTAYA ÇIKTI

28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve getirilen TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yapılan 5 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarının tamamında faiz artırımına giderken, son iki toplantıda yapılan 500 baz puanlık artırımların ardından piyasalar gözünü 23 Kasım’da alınacak karara çevirdi.

Enflasyonla mücadele edebilmek ve fiyat istikrarını sağlayabilmek amacıyla faiz artırımlarına devam edileceğini sinyalleyen TCMB, bu ay başında yapılan toplantıda parasal sıkılaşma sürecine devam mesajı vermişti.

Foreks Haber, ekonomistlerden oluşan bir grup ile gerçekleştirdiği beklenti anketinin sonuçlarını yayımlarken, 6 gün sonra açıklanacak faiz kararının ne olacağına yönelik beklentisini kamuoyu ile paylaştı.

TCMB FAİZLERİ BU KEZ 250 BAZ PUAN ARTIRACAK

Alınacak kararın aynı zamanda dolar/TL paritesinde aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılmaya neden olabilme potansiyeli taşıması, ekonomistlerin hassas dengeleri gözetmesine yol açarken, anket sonucunda katılımcıların medyan tahmini 250 baz puanlık faiz artırımına gidileceği yönünde gerçekleşti.

Ekonomi piyasaları, bir süredir Türkiye’nin 2023 yılını yüzde 40’lık politika faizi ile tamamlamasına kesin gözüyle bakarken, yılın son iki toplantısında yapılacak toplam 500 baz puanlık artışların nasıl dağıtılacağı tartışma konusu olmuştu.

YIL SONUNA KADAR ATILACAK ADIMLAR NETLEŞMİŞ DURUMDA

Birçok isim, 250 baz puanlık iki karar ile faizlerin yıl sonunda yüzde 40’a yükselmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekerken, bazı ekonomistler ise TCMB’nin Kasım ayında 500 baz puanlık seriyi bozmayacağını ve Aralık ayını pas geçeceğini belirtti.

Foreks Haber’in yayımladığı ankete göre; 2023 yıl sonuna ilişkin görüş veren 21 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 40,00 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 40,00, minimum beklenti ise yüzde 37,50 oldu.

POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 37.5’E YÜKSELECEK

Trive Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci, Merkez Bankası’nın sıkılaşma döngüsünde yavaşlama temposuna girmesini beklerken, Kasım toplantısı için tahminlerinin 250 baz puan faiz artışıyla politika faizinin %37,50 seviyesine yükseltilmesi yönünde olduğunu vurguladı.

Aralık toplantısı için 250 baz puanlık bir etap daha faiz artışıyla yılı %40 seviyesinde kapatmasını beklediklerini kaydeden Çitilci, “Yılın ilk çeyrek döneminde 2024 yılı para politikası şekillenmesi ve yerel seçimler dikkate alınınca faiz politikasında ‘bekle-gör’ politikasının olması kuvvetle muhtemel. Buna ilişkin sinyaller ve yönlendirmeler Ocak ayında yapılacak ABD yatırımcı günlerinde gelecektir.” dedi.

DOLARI BASKILMADA İŞE YARABİLİR

Çitilci, “Faiz artış temposunun yavaşlaması gerekliliğinde; büyüme ve istihdam öncelikli olacakken, Fed’in yumuşak iniş teması Türkiye tarafında risk primi gerilemesini sağlayarak ‘bekle-gör’ politikasına destek sağlayacaktır.” diyerek görüşlerini aktardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x